vineri, 23 august 2013

Învață să codezi: surse

sursa imagine: http://pixabay.com/

Probabil că programarea este domeniul reprezentat online de cele mai bogate materiale atât din punct de vedere al calității cât și al cantității.

Voi explica de altă dată de ce consider că a învăța „programare” este ceva distinct de a învăța să scrii cod într-un limbaj de programare. În așa fel încât pot exista două situații care sună cel puțin ciudat (din cauza asemănării cuvintelor folosite):

  • pot exista programatori care nu știu programare
  • pot exista persoane care nu știu programa în niciun limbaj de programare dar știu programare
Și acum sursele (puteți învăța din unele programare, iar din altele doar să codați). Cu multe materiale am avut contact personal, iar despre rest am avut la îndemână recenzii favorabile. Lista este fără o sortare anume (după ce învățați să folosiți/creați algoritmi de sortare le sortați voi):
  1. Coursera (conține numeroase cursuri, în general de la universități importante)
  2. Udacity (orientat spre științe „mai” exacte)
  3. Code Academy (acoperă numeroase limbaje de programare)
  4. Khan Academy (pe lângă programare conține resurse vaste)
  5. Google Python Class
  6. Mozilla Developer Network (web programming)
Bine-nțeles că dincolo de resursele online puteți oricând pune mâna pe „cărți de programare”. Probabil că această variantă este mai costisitoare ca timp dar aflați multe lucruri mai de profunzime.

Și un sfat de final: o dată ce ați terminat (sau chiar pe parcurs) un material despre un limbaj de programare (sau paradigmă de programare) să aveți la îndemână un proiect cât de cât provocator și gata de demarat aplicând ceea ce se presupune că ați învățat (sau dacă nu un proiect atunci cel puțin un job în care să puteți folosi noile abilități).

P. S. Dacă vreți ceva care vă permite evoluție foarte rapidă atunci recomand punctul 3 de mai sus. Puteți progresa atât de repede cât înțelegeți. Nu trebuie să stați după vreun video sau o anumită rată de progres. Metoda nu este neapărat cea mai bună, dar ar fi alegerea mea dacă aș fi în grabă sau nerăbdător.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pagini