vineri, 16 august 2013

Creaționismul și ocaua mică

sursa: facebook.com
A. În primul rând doresc să-mi exprim convingerea că cei mai mulți dintre adepții creaționismului sunt oameni sinceri. Îi pot înțelege pe dinăuntru și pe dinafară în primul rând pentru că am fost unul dintre ei - așa că departe de mine gândul de a pune la îndoială buna credință a acestui grup de oameni.

Oamenii sinceri însă pot avea și de multe ori au credințe care nu corespund cu realitatea. Sinceritatea nu este o garanție a infailibilității, iar a spune cuiva „greșești” nu e totuna cu a-i spune „mincinos”. Oamenii au o capacitate uimitoare de autoamăgire - putem deține crezuri dintre cele mai năstrușnice fiind în același timp senini și împăcați cu propria conștiință.

Îmi aduc aminte de vremurile în care interpretam literal cartea Facerii (Genezei). Două credințe relevante doresc să le scot aici la suprafață:
 1. Creația a avut loc în 7 zile literale (de 24 de ore). Toate speciile au fost create de Dumnezeu în urmă cu aproximativ 6.000 - 10.000 de ani.
 2. Potopul este un eveniment istoric prin care au murit toate organismele care nu au putut supraviețui într-un mediu acvatic și care nu se aflau pe arca lui Noe.
La întrebarea: „Cât de încăpătoare putea fi arca lui Noe încât să fi putut găzdui câte doi membri din absolut toate speciile neacvatice (sau care nu ar fi putut supraviețui într-un mediu acvatic)?”, răspunsul meu era unul clasic deja în rândurile creaționiștilor. Și anume: Nu a fost nevoie să fie aduse toate speciile pe arcă, ci doar soiurile de animale distincte (nu leul și tigrul ori alte feline, ci doar un reprezentat al soiului)

Iar cu privire la soiuri diferiți creaționiști au propus numere diferite de-a lungul timpului, am găsit numărul 8000 ca fiind undeva la mijloc (sursa). În acest caz 8000 de soiuri implică 8000 de specii - din moment ce s-a luat o specie din fiecare soi.

B. Una dintre întrebările „dure” agreate de mulți creaționiști este legată de existența mutațiilor care duc la creșterea informației în genom (și în final se cer exemple de noi soiuri). Un clip cu peste 2 milioane de vizualizări ni-l prezintă pe Richard Dawkins aparent prins pe picior greșit de o astfel de întrebare:


Aici începe să fie vorba despre ocaua mică. Conform creaționiștilor în urma potopului aveam de-a face cu aproximativ 8000 de soiuri terestre (reprezentate fiecare de câte o specie) - care au coborât de pe arcă.

În imaginea de mai jos sunt prezentate numarul speciilor deja catalogate precum și numărul total de specii prezis. Click pe imagine pentru a o mări.

sursa: http://www.plosbiology.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pbio.1001127

Numărul de specii terestre catalogate (făcând abstracție de plante, fungi și altele) este de peste 900.000. Însă cel mai probabil suntem departe de a fi descoperit toate speciile (există motive pentru a considera că avem de-a face cu peste 7.500.000 de specii terestre - cei interesați pot evalua acest studiu).

Doresc aici să propun 3 scenarii. Unul în care avem de-a face cu 900.000 de specii. Altul în care suntem generoși și discutăm doar de vreo 500.000 de specii (pentru că cineva ar putea veni și spune că o parte din cele 900.000 de specii terestre pot trăi și în apă (amfibieni, unele reptile)) sau că ar fi vorba despre insecte ale căror ouă au rezistat în condițiile potopului). I-ar altul în care suntem realiști dar totuși generoși și ne oprim doar la 5 milioane de specii.

Vom opera cu intervalul de timp de 4500 de ani de la potop (de asemenea un interval generos).

Acestea fiind spuse, dacă la sfărșitul potopului se regăseau 8000 de specii terestre în viață și au trecut 4500 de ani de la potop avem următoarele implicații.

Scenariul 900.000 de specii:

 • Numărul de specii care s-au dezvoltat pornind de la cele 8000 până azi: 892.000.
 • Numărul de specii dezvoltate în medie pe an: 198 de specii pe an.
Scenariul 500.000 de specii:

 • Numărul de specii care s-au dezvoltat pornind de la cele 8000 până azi: 492.000.
 • Numărul de specii dezvoltate în medie pe an: 109 de specii pe an.
Scenariul 5.000.000 de specii:

 • Numărul de specii care s-au dezvoltat pornind de la cele 8000 până azi: 4.992.000.
 • Numărul de specii dezvoltate în medie pe an: 1109 de specii pe an.
Aici am făcut abstracție de încă un element important. Și anume de toate speciile care au dispărut între timp (și care pentru a putea dispărea trebuiau și ele să fie dezvoltate din aceeași populație de 8000 de specii de după potop).

Așadar, dacă este cineva care trebuie să răspundă la întrebarea legată de mutații care să aducă informație nouă în genom este vorba de creaționiști. Teoria lor implică apariția în medie a 100-1100 de noi specii anual. Este o curiozitate cum au luat naștere toate aceste noi specii fără a exista mutații care să aducă informație nouă (și utilă) în genomul altor specii.

Așadar când vine vorba despre evoluție sărim cu întrebările legate de mutații care aduc informație nouă în genom de parcă cele 500.000-5.000.000 de specii noi de la potop încoace s-au dezvoltat fără niciun fel de mutație aducătoare de nouă informație.

Ocaua mică pentru evoluție, ocaua mare pentru creaționism.

Un comentariu:

 1. Cam târziu cu răspunsul, dar mai bine mai târziu decât niciodată.
  Punctarea este pertinentă dacă această creaţie este luată ad litteram. Dar creaţioniştii moderni reinterpretează Biblia, deformând "timpul", uneori acceptând o "evoluţie" în sens rasial sau chiar în sens special (al speciilor, altele decât cea umană). Sunt şi unele excepţii ce acceptă mecanismul evolutiv (al selecţiei naturale) inclusiv la om, stabilind pentru asta un scop divin, cel al devenirii materiei în spirit, ca şi cum toată "mascarada" este pentru a ne mântui sau a ne contopi cu divinitatea.
  Oricum, vestea "de-convertirii" tale este salutată!

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pagini