joi, 18 aprilie 2013

Fiecare crede ce vrea

sursă imagine: http://pixabay.com
S-ar putea spune că de vreme ce oamenii nu pot fi determinați să creadă că propoziția A este adevărată nici dacă cineva le-ar pune cuțitul la gât atunci există un soi de libertate absolută a omului de „a crede ce vrea”. S-ar putea să aleagă totuși să o creadă dar nu pentru că a simțit lama mușcătoare sărutându-i gâtul, ci pentru o droaie de alte motive - altele decât faptul de a-i fi impusă o anume convingere. În acest sens cred că suntem de acord că unei minți nu-i poate fi poruncit să creadă propoziția A.

Pornind de la faptul (sau cel puțin eu îl numesc fără rețineri fapt) mai sus prezentat unii găsesc plauzibilă următoarea imagine: „Argumentele, discuțiile raționale și orice soi de încercări de a convinge prin metode intelectuale sunt fie inutile, fie o păguboasă pierdere de vreme.”

Așa că din moment ce încercarea de a convinge cu sabia este imorală și cea de a convinge printr-o discuție omenească este inutilă omul trebuie doar să afirme - și cei care doresc să creadă vor crede.

Atitudinea exprimată în paragraful de mai sus o găsesc cu mult mai periculoasă decât încercarea de a convinge cu sabia. Lumea civilizată rezistă cu încăpățânare încercărilor extremiștilor religioși de a convinge prin atentate. Dar extremiștii sunt periculoși tocmai pentru că modul în care au ajuns să creadă că actele de terorism sunt bune nu a fost unul care a implicat sabia sau argumentul. Un om poate fi făcut să afirme cutare cât timp el nu are sabie iar tu-i ții una la gât, dar nu poate fi făcut să și creadă ceea ce afirmă. Un om poate să-ți asculte argumentele și să le ia ori nu de bune, iar dacă le-a luat de bune le poate da la o parte dacă mai târziu găsește altele pe care le consideră și mai bune convingându-l de cu totul altceva. Dar un copil căruia i s-a repetat ani la rând o inepție și a trâit în jur cu oameni care i-au condiționat aprecierea deplină de gradul în care crede și practică acea inepție devine un pericol pentru societate și pentru sine. Un „decerebrat” învățat să creadă pentru că se spune și să spună pentru că crede. Eventual să moară fără sens luându-i și pe alții cu el - pentru că crede.

Cineva care consideră că „fiecare crede ce vrea” și că un anume crez nu-i poate fi nimănui impus le face o mare nedreptate tuturor copiilor care au ajuns adulți fără capacitatea de a gândi critic, obișnuiți să fie niște oi care urmează orbește o credință, bună ori rea, dar nu pentru că și-au dedicat conștient viața credinței sau obiectului ei ci pentru că cei care le erau datori cu a-i face oameni i-au făcut în schimb animale.

Îi mai nedreptățește pe toți cei cu o constituție sugestibilă și care sunt victimele manipulatorilor religioși (sau de orice altă natură).

Nu intenționez să supra-apreciez puterea de a convinge a unui argument bun sau a unor dovezi rezonabile. Vreau însă să sugerez aici că oamenii incapabili să evalueze un argument vor crede la fel de ușor propoziția A care este doar „spusă” precum propoziția B argumentată. Ba poate chiar vor tinde să creadă propoziția „doar spusă” pentru că se prezintă mai simplă, pe când propoziția argumentată pe lângă ceea ce conține i se mai adaugă un argument (mai simplu sau mai complex).

Pe de altă parte a alege să crezi poate avea conotații diferite în funcție de context. Una este să alegi într-un fel (minim) informat - în care înțelegi cel puțin că există alternative și ai acces la argumente pentru și împotriva fiecăreia, și cu totul alta este să alegi într-un mod în care cineva îți pune în față o singură variantă (dar și aceasta fără niciun fel de argument) și eventual te și ține într-un context în care cei care cred opțiunea sunt răsplătiți și apreciați. Între cele două feluri de alegere a doua mi se pare mai lipsită de umanitate (și, dacă vreți, de divinitate).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pagini