miercuri, 9 ianuarie 2013

Fă mișcare pentru familia ta

Observație: stilul propriu de viață nu-l asociem de regulă cu binele copiilor sau al familiei în general. Asociem în schimb cu acest bine alte elemente precum: capacitatea financiară de a le oferi ceea ce noi numim „un viitor” și care cuprinde de regulă facultate și (în unele cazuri) casă. 

Vrem de asemenea să ne putem hrăni copiii și să-i îmbrăcăm cel puțin cu haine de calitate medie.

Nu asociem stilul de viață sănătos nici cel puțin cu finanțele proprii (pe care de fapt le asociem cu elementele mai sus enumerate).

Nu am un studiu sociologic pentru a-l prezenta aici. S-ar putea ca observația mea, generalizată, să fie invalidă. Dar cel puțin în unele cazuri am văzut cu ochii mei că este validă și atunci cel puțin unii ar putea beneficia în urma lecturării acestui articol.

Cum sună sloganul: „Fă mișcare pentru familia ta!”? Sau „Mănâncă sănătos pentru familia ta!”. Ori chiar „Dormi bine pentru familia ta.” Sau și mai bine „Nu fuma pentru familia ta.”.

Dacă vine vorba de responsabilitate față de familie și de a arăta dragoste într-un mod eficient atunci o stare de sănătate bună este una din condițiile pentru a le îndeplini pe toate.

Știu că ar putea suna banal, dar un infarct te poate căuta (în special dacă ești bărbat) la o vârstă precum cea de 40 de ani. Diabet, ateroscleroză, cancer. O triadă care poate fi influențată de felul în care trăim. Poți chema un element al triadei  mai repede prin nepăsare sau îl poți amâna sau chiar împiedica. Știu că există și o componentă genetică care ne poate pune bețe în roate, dar chiar și cu un ADN cu gene proaste stilul de viață sănătos influențează lucrurile în bine.

Am auzit vorbe precum „De ce să-mi bat capul? Trăiesc cum vreau. Până la urmă tot cu o moarte sunt dator.” Oameni care vorbesc de parcă ei ar fi centru universului. Dar fără îndoială că dacă-i întrebi de odrasle și partener de viață îți vor spune că le doresc tot binele din lume. Și muncesc din greu pentru a face bine.

Mă întreb de ce este atât de puțin vizibil că un stil de viață sănătos este o investiție pe termen lung din care ai de câștigat și tu dar și familia ta. Finanțele sunt importante, dar la urma urmei condiția necesară a finanțelor este să exiști și să poți funcționa corespunzător. Dar nu sunt numai finanțele importante: prezența ta este importantă pentru familia ta (presupunând că nu ești un dobitoc care-și abuzează familia sau un bețiv iresponsabil).

Așa că data viitoare când ești în cumpănă cu privire la mișcare, alimentație, fumat și altele mai adaugă un element pe listă. Nu ești numai tu beneficiarul în cazul unui stil de viață sănătos sau cel care suferă în cazul unui stil de viață iresponsabil.

Fă mișcare pentru copiii tăi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pagini