sâmbătă, 8 decembrie 2012

Butterfly Effect, obiceiurile și viața

sursa imaginii: http://en.wikipedia.org/wiki/Butterfly_effect

Dacă viața de zi cu zi sau felul în care viața noastră va arăta peste ani ar fi ușor de prezis pornind pur și simplu de la cum stau lucrurile la timpul T probabil că am acorda o mare atenție fiecărui moment al vieții. 

Dar lucrurile nu stau așa. Chiar și când ne avântăm în a face predicții ne limităm de fapt la probabilitate în loc de certitudine și de cele mai multe ori nu putem face niciun fel de predicție.

Lucrurile stau însă mai rău de atât. Mă uit în jurul meu (și uneori în oglindă) și văd două lucruri: 1) oamenii (mă includ și pe mine aici) sunt preocupați de cum va arăta viața lor în viitor și 2) în același timp și de cele mai multe ori nu dau doi bani pe felul în care acțiunile prezente le vor afecta viața pe care vor să o știe bună.

Știu că aici se poate spune că ne-am strica de cap dacă am fi atenți la fiecare acțiune evaluând-o în raport cu posibilele sau probabilele efecte din viitor. Dar cum ar fi dacă în loc de a fi aplecați asupra fiecărei acțiuni am fi concentrați asupra fiecărui obicei?

Un punct important este că și acțiuni din cele mai mici și aparent nesemnificative la timpul prezent ar putea influența o grămadă de vieți, punând aici la socoteală și propria viață.

Dacă mă uit în trecut identific câteva astfel de puncte cruciale când am avut control asupra lucrului ales dar îmi era imposibil să estimez care va fi efectul respectivei alegeri peste 1, 2 sau 3 ani. Faptul că azi sunt programator absolvent de medicină  este unul dintre aceste rezultate.

Ținând cont de nivelul nostru restrâns de cunoștințe este imposibil să estimăm cât de diferită ar putea fi viața noastră într-un viitor îndepărtat ori apropiat doar pentru faptul că într-o joi am ieșit din casă la 9 și 3 minute în loc de 9 și 8 minute. Putem specula că dacă ieșeam mai târziu cu 5 minute am fi fost prinși de explozia unui atentat din zona în care locuim și câte și mai câte. Sunt convins că în acest fel suntem „responsabili” de o groază de accidente și decese. Dacă pietonul ajungea mai devreme cu 20 de secunde în stradă nu era mort. Dacă mama sa nu-l ținea 20 de secunde de vorbă numai ca să-i spună să fie atent când trece strada atunci fără îndoială că nu ar fi avut loc tocmai acum acest accident particular.

Sunt o droaie de lucruri fără nicio semnificație aparentă și de care depind vieți și destine. Nici eu nu-mi impun să le dau importanță și nu aș cere să facă asta cuiva. Există însă o categorie unde gradul nostru de predictibilitate crește semnificativ - cateogoria lucrurile repetate, obiceiurile.

Aici este destul de ușor să facem predicții, dacă nu să scoatem la înaintare numere precise de genul „există 27% probabilitate să...” cel puțin să putem spune „este mai probabil să X dacă fac Y” sau este „mai improbabil să A dacă fac B”. Unele obiceiuri putem să ni le dezvoltăm în conformitate cu munca altora, altele putem pur și simplu să le născocim.
 • este mai improbabil să am probleme cardiace grave dacă fac aproape zilnic mișcare fizică
 • este mai improbabil să fac cancer dacă mănânc des brocoli
 • este mai probabil să am o soție împlinită dacă-i ofer constant timp de calitate
 • este mai probabil să pot lua decizii bune dacă sunt odihnit și nu abuzez de organismul meu
Astea sunt niște chestiuni cu totul generale și care se aplică aproape în toate cazurile. Mai sunt și altele care sunt specifice felului în care funcționăm sau ne-am obișnuit să funcționăm. Și există și obiceiuri rele care pot mânca sănătate, relații și timp. Dar în toate cazurile este vorba de noi și de felul în care noi folosim lucrurile.

Și da, depinde și de motivațiile și scopurile noastre. Nu poți spune că cineva care are ca scop să îngrașe nu știu câți porci pe Farm Ville își pierde timpul dacă stă 4 ore din zi pe Facebook - de fapt este un individ care-și urmează cu responsabilitate un scop. Nu-i cunoaștem motivațiile și poate nu ne-ar asculta dacă am încerca să-i spunem că scopul lui nu este tocmai unul nobil. 

În sfârșit, e mai probabil să „fie bine” dacă în loc să lași obiceiurile să te aleagă pe tine îți faci un obicei din a-ți alege obiceiurile. Dacă pare ambiguu gândește-te la câți și-au plănuit să-și facă un obicei din a fuma, a se droga, a petrece timp semnificativ pe facebook, etc.

Mi se pare că obiceiurile bune, ca să devină ale noastre, necesită un oarecare efort. Obiceiurile rele devin ale noastre aproape pe nesimțite și fără a fi conștienți că am făcut vreodată un efort pentru a ni le însuși.

2 comentarii:

 1. așa e Marius... eu mă minunez de câtă prostie zace totuși în mine și ignor nu doar probabilitățile, ci și cucuiele care le fac de la datul cu capul. Și am observat că nu sunt eu excepția...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sigur nu ești tu excepția. Eu am scris articolul și din experiență personală...

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pagini