sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Tu unde ți-ai pus cuantificarea?

În ultimii ani am învățat un lucru de care dacă ar fi să mă dezlipesc vreodată ar trebui să depun un efort consistent. Este vorba despre cuantificare.

Pentru a ilustra ce înțeleg practic prin acest termen gândiți-vă la următoarea întrebare: „Oare petrec prea mult timp pe facebook/internet într-un mod lipsit de productivitate?”.

Sunt convins că întrebarea asta cade ca din cer pentru unii. Și cum s-ar putea altfel dacă nu ți-ai pus niciodată măcar una dintre problemele următoare?

  • nu ai definit într-un mod palpabil ce înseamnă timp productiv/neproductiv petrecut pe facebook sau internet în general
  • nu ai definit ce înseamnă „prea mult”
  • nu ai cuantificat cât timp de orice fel petreci pe facebook/internet
  • nu ți-ai planificat să-ți petreci timpul într-un fel și nu în altul
Și chiar dacă ai avea foarte clar în minte ce înseamnă timp petrecut în mod neproductiv pe internet și ce înseamnă acel „prea mult” ar fi cu totul inutil dacă nu ai apela la elementul cuantificare

Ce rost are să știu că limita mea de beri este undeva la numărul 2 când nu am stomacul aproape plin cu mâncare dacă nu cuantificat în fapt că deja am ajuns la numărul 2 în urmă cu o bere?

Și încă un lucru important despre cuantificare este că pentru a fi eficientă se impune separarea de evaluarea subiectivă: într-un mod lipsit de mistere există în noi tendința ca timpul petrecut pe facebook sau făcând nimicuri să pară mai scurt decât este. O oră s-ar putea să zboare de parcă nici n-a fost, iar la întrebarea „Oare petrec prea mult timp pe facebook/internet într-un mod lipsit de productivitate?” s-ar putea să răspund fără nicio urmă de nesinceritate că „nu prea mult”.

Există și un aspect amintit mai sus fără de care cuantificarea este cu totul fără de rost. La ce să-mi număr berile, minutele, anii și banii dacă oricum nu am niciun fel de plan și sunt o persoană care se lasă în voia sorții? De ce să știu că e DOI dacă doi nu înseamnă nimic altceva decât un număr? De ce să știu că facebook = o oră pe zi dacă oricum nu mi-ar păsa nici dacă facebook ar fi egal cu „3 ore pe zi”?

Cuantificarea are mai multe roluri decât a ne da o mână de ajutor în a ne organiza o viață. Are un anume rol în evaluarea pretențiilor de adevăr (să zicem că poate funcțina ca un soi de ajutor pentru gândirea critică). Am văzut azi într-un pliant emis de Praktiker umătoarea frază: „cumpărând mai mult economisești mai mult”. Evident că dacă începi să cuantifici prin exemple concrete respectiva afirmație vei vedea că de fapt cumpărând mai mult, indiferent de P (unde P este procentul de discount < 100%) cumpărând mai mult rămâi fără mai mulți bani. Iar dacă cineva pretinde că are acces la (sau este el însuși) un sistem de predicție al unor fapte (prețul pe bursă, prețul benzinei, venirea următoarei glaciațiuni, etc.) sunt curios în ce fel poate fi cuantificată o astfel de capacitate de predicție. Poți să rămâi la nivelul afirmației (iar eu să-ți răspund că te cred, nu te cred sau că nu sunt interesat), dar care este pasul următor? Există unul?

Și ca o provocare aș lansa următoarea deranjantă: Fără un sistem de a-ți cuantifica timpul, banii, pretențiile, energia, somnul și sănătatea (de toate felurile) tu ești o persoană care are o părere mai bună despre sine decât reflectă realitatea. Autoiluzionarea este cel mai lesne mod de a ne simți bine cu noi înșine: nu necesită efort real de a ne crește cu adevărat calitatea. De ce să facem eforturi pentru a fi cu adevărat buni (orice ar însemna asta) dacă putem foarte bine să credem pe gratis despre noi că suntem buni?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pagini