marți, 6 noiembrie 2012

Imported: Ce gust are linux?


Sunt convins că mulți dintre utilizatorii de windows nu au habar ce înseamnă cu adevărat linux (corect: gnu-linux). Aș enumera aici câteva cuvinte cheie prin care sper să atrag atenția asupra a ceea ce reprezintă lumea linux în anul 2012: 
  • performanță
  • stabilitate 
  • free-open source software (fără compromisul calității) 
  • user friendly 
  • productivitate

Aș putea să enumăr mai multe din ceea ce cunosc dar prefer să mă raportez la ceea ce deja am experimentat ca utilizator.
Dintre cei care au fost curioși să experiementeze un sistem linux mulți au rămas ani de zile cu gustul amar al unui sistem greu de utilizat și care are nevoie de o grămadă de comenzi date din consolă pentru a-l aduce pe o linie de plutire acceptabilă pentru folosirea de zi cu zi. Lucrurile s-au schimbat radical în ultimii 5 ani. Deși poți face la fel de multe lucruri din consolă/terminal ca și acum 10 ani nu ești legat de ele în niciun fel (iar în cazurile rare în care ai putea avea nevoie de așa ceva este suficient să operezi cu un simplu copy-paste – deoarece comunitatea este suficient de mare încât să găsești răspuns imediat (google) la orice problemă ai putea întâmpina).
Nu sunt un „windows hater” – folosesc windows zilnic de doi ani de zile (pentru programare .NET) și pot spune că am fost impresionat de stabilitatea sistemului de operare Windows 7. Îl folosesc și acum dar din Virtual Box de pe Ubuntu 12.04 LTS.
De curând a fost lansat Ubuntu 12.10. Îl recomand celor care sunt pur și simplu curioși, dornici de ceva nou sau care au o experiență proastă pe Windows (avertisment: s-ar putea să vă placă, să observați că e mai stabil și mai performant).
Câteva informații: sistemele de operare linux se prezintă sub forma a zeci de distribuții (distros). Când auziți despre Ubuntu, Fedora, Mint, PC Linux, openSUSE, Debian, Mandriva (și alte câteva zeci sau sute) este vorba de fapt despre distribuții linux: unele dintre ele avânt echipe mari de dezvoltare în spate (cum ar fi Ubuntu – susținut deCanonicalFedora susținut de Red Hat și openSUSE susținut de SUSE). De regulă pentru instalare veți descărca un fișier .iso (o imagine pe care o scrieți pe un CD/DVD) obținând astfel un Live CD – asta înseamnă că puteți rula sistemul de operare fără să instalați absolut nimic pe calculator. Puteți experimenta și testa. Dacă vă hotărâți să instalați un sistem de operare aveți două variante:
  • Îl salutați pe Windows și instalați Linux în loc.
  • Instalați Linux pe lângă Windows (obținând ceea ce se numește dual boot – la pornirea calculatorului optați care sistem de operare să ruleze).

Mai sunt și alte variante. De exemplu cea pentru care am optat eu (am doar Linux instalat, iar Windows este instalat „virtual”). Dacă aveți nevoie doar de anumite programe și nu puteți renunța la Windows (doar) din cauza lor puteți testa dacă programele respective pot fi rulate pe Linux folosind Wine. Am înțeles din experiența altor utilizatori că de multe ori au câștigat un plus de performanță la rularea programelor în acest mod.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pagini