marți, 6 noiembrie 2012

Imported: Ce aștept de la filmul Hobitul?


Am văzut (pe Goodreads) mulți fani ai cărților lui Tolkien dezamăgiți de apariția lui Galadriel în următoarea trilogie (prin cuvântul „trilogie”, în acest articol, mă refer la trilogie de filme, nu de scrieri) a lui Peter Jackson. Ba chiar se întrebau cum vor fi pictați în film elfii pădureni: dacă se va păstra caracterul dat de Tolkien în carte sau se va încerca o „îmbunătățire” a lor (ținând cont de faptul că există o așteptare în audiență ca elfii să fie „pozitivi”).
Cei care am citit cărțile lui Tolkien, și mai ales Silmarillion, știm că au existat elfi mult mai înțelepți și mai glorioși dar mai răi decât elfii pădureni din Hobitul – ba mai mult, elfii pot fi mai răi chiar și decât oamenii. Ba chiar o știm și pe Galadriel ca fiind printre cei care au întors cândva spatele celor care l-au trimis pe Gandalf. Anii ei îi întrec, din câte știu, pe ai tuturor celor care apar în Hobitul și Stăpânul Inelelor (cu excepția lui Sauron, Saruman, Radagast, și Gandalf). Apariția ei în Hobitul ar altera cu siguranță litera cărții Hobitul, dar nicidecum pe cea din Silmarillion.
Dar cine spune că un film trebuie să respecte litera cărții pe care o ecranizează? Ar fi aici discutabilă chiar și o astfel de posibilitate. Iar pentru că este vorba tocmai de Hobitul, să nu uităm că Hobitul este o scriere adresată copiilor în primul rând – pe când filmul Hobitul, nu. Aici nu suntem în situația de a continua trilogia Hobitul pentru copii cu o trilogie adresată unei audiențe mai mature. Trilogia Stăpânul Inelelor deja există – și cred că sunt mulți cei care au fost încântați de film și n-au citit cărțile (și cu atât mai mult nu s-au apucat să citească Silmarillion). O respectare a literei din Hobitul ar fi pentru aceștia o dezamăgire: și nu i se poate pretinde lui Peter Jackson să ignore acest aspect doar de dragul de a realiza o ecranizare cât mai apropiată de cartea Hobitul.
Dacă m-aș aștepta ca trilogia Hobitul să fie o redare cu acuratețe a firului povestirii și a intrigilor din cartea Hobitul, atunci m-aș aștepta să fie un serial întins și nicidecum o trilogie (deși unii sunt de părere că și o trilogie este prea mult pentru o carte scurtă precum Hobitul – dar ei spun asta tocmai pentru că se așteaptă ca filmul să ignore cele mai multe aspecte din carte).
Așa că sunt pregătit să văd o bună parte din mintea lui Jackson (și de ce nu aș fi bucuros de asta mai ales că este vorba de un film pe care acesta îl regizează?). Doar nu vorbim aici despre rescrierea cărților lui Tolkien. Pe mine nu mă supără cu nimic oricât de mari ar fi schimbările, din partea mea poate să apară însuși Tulkas în film. Aștept ca filmul Hobitul să aibă calitate ca film, nu vreau să-l evaluez în comparație cu scrierile lui Tolkien.
Nu e carte, oameni buni, e film. Și dacă e film hai să fie film: oare chiar vreți ca o trilogie oricât de strălucită să poată fi pusă în locul propriei imaginații care poate hălădui pe unde o taie capul în timp ce lecturați Silmarillion, Hobitul sau Stăpânul Inelelor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pagini